Az oldalt Mozilla Firefox & Google Chrome böngésző alá optimalizáltuk, eltérő böngésző esetén megjelenítési/működési problémák adódhatnak! Megértéseteket köszönjük!
Bejelentkezés

Felhasználónév:
Jelszó:
Online: 0 látogató
Látogatók száma
A IV. Kelet Underground Tehetségkutató 2013 nyertesei:
1. Drow
2. Fake Illusions
3. Testify

A III. Kelet Underground Tehetségkutató 2011/2012 nyertesei:
1. Early Morning Vision
2. aJna
3. Frantic

A II. Kelet Underground Tehetségkutató 2010/2011 nyertesei:
1.: Morningkill
2.: HopeToBelieve
3.: Worning

A I. Kelet Underground Tehetségkutató 2009/2010 nyertesei:
1.: Death Warrant
2.: SuperEgo3
3.: Hatred Solution
         Partnerek: 
Hírek

Interjú> Terranis Productions/Eger

hozzáadva: 2010-05-23 22:21:20 hozzáadta: mysy

További műveletek
Vissza a hírekhez...

Kapcsolódó linkek, ajánlók


Hozzászólások (0)


Akik egy kicsit is járatosak a hazai underground életben és rendszeresen vásárolnak is eredeti hanghordozót biztos, hogy találkoztak már a Terranis kiadó mögött álló Gábor Tamás nevével. Az alábbiakban a vele készült beszélgetést olvashatjátok...

- Legelõször is menjünk kicsit vissza az idõben! Mikor kerültél elõször kapcsolatba a rock/metal zenével? Melyek voltak az elsõ bandák, amelyeket megismertél?
Ha jól emléxem 11-12 évesen találkoztam elõször metal zenével, történetesen az Iron Maiden-the number of the beast lemezével. Nagyon megfogott az anyag, a kemény gitárhangzás, a számok lendülete és ereje. Sejtettem hogy ez lesz az a stílus, ami az ifjúságomat kísérni fogja, de hogy több mint 20 év után is még ezt fogom hallgatni, azt nem gondoltam volna. Akkortájt volt a Bartók Rádión a heavy metal kedvelõinek c. mûsor - a mai fiatalság talán nem is tudja hogy volt ilyen - , az ott leadott bandák - Exodus, Testament, King Diamond, D.R.I., Anthrax, stb. - voltak azok, amik tovább erõsítették a stílus iránti szeretetemet, a mai napig favoritnak tartott lemezeim is ezekbõl az idõkbõl származnak.

- Mikor és minek vagy kinek a hatására döntötted el, hogy csinálsz egy underground lemez kiadót és egy disztrót? Mennyire volt nehéz az indulás?
A kiadó indulása 2005-re tehetõ, de elõtte már disztróztam is különbözõ underground kiadók cuccaival, valamint akkoriban csináltam itt Egerben a Zenevár nevû boltot. Mivel egy gyerekkori álom megvalósulása volt ez, így már csak hab volt a tortán, amikor az Ahriman zenekar - pontosabban Lédeczy Lambert barátom - megkeresett az akkor elkészült lemezük kiadásának ötletével! Nem gondolkoztam sokat, rábólintottam mivel tetszett az anyag és kihívást éreztem egy ilyen kiadó beindításában, mivel akkoriban nem volt ehhez hasonló. Lett is kisebb fajta csodálkozás egyes emberek részérõl, de segítõkészek voltak alapjában véve, biztattak bátorítottak, hogy jó, amit csinálok, végre van valami már ebben az országban a Hammeren kívül is. Tehát az indulás alapjaiban nem volt nehéz, nem úgy, mint napjainkban.

- A legelsõ kiadványod óta rengeteg idõ telt már el, túl vagy már több CD-n és EP-n! Melyik cucc fogyott el a leghamarabb? Mi alapján döntöd el, hogy kiknek adsz lehetõséget?
Igen megjelent jó pár 7" EP, CD és egy 12" LP is. Hogy melyik fogyott el leghamarabb?? Azt hiszem a Nunslaughter-Fuck That Cunt 7", majd azt követi a Bestial Holocaust - 7". Alapjában véve magyar bandákkal akartam csak foglalkozni, de sajna nehezen mûködött a dolog, mivel a csere partnerek, félve viszolyogva akartak magyar bandák anyagait cserélgetni, ráadásul egy keleti blokkból származó kiadótól! Hozzáteszem, szarul esett ez a fajta negatív hozzáállás. De nem volt más út, mint megkeresni néhány külföldi bandát, akik akkoriban – egyik-másik még persze ma is - a kedvenceim voltak (Nunslaughter, Bestial Holocaust, Azaghal) és láttak lehetõséget az együttmûködésben, és voltak olyanok, akikkel már jó néhány e-mailben való csevegés, közös koncertélmény alapján kialakult kapcsolat után döntöttünk az együttmûködés mellett (Nocturnal, Bestial Mockery).

- Többször hallottam már hogy végleg befejezed és abbahagyod az egészet! Viszont ha jól tudom, újabb megjelenéseket tervezel! Mi a helyzet pontosan?
Hogy mi a helyzet?? Na látod ezt én is kérdezem magamtól, ha-ha… Ennyi év után nem lehet csak úgy hip-hop kiszállni ebbõl a dologból. Egyrészt a zenei érdeklõdésem még mindig a metal, és folyamatosan hajt az újabb anyagok beszerzése utáni vágy - lehetõség szerint csere útján -, másrészrõl annyi cucc felhalmozódott a disztróban, hogy ezekkel valamit kezdeni kell. Vagy eladom relatíve olcsó áron - a Vaterán többek között, néha az Ebay-on -, vagy ahogy említettem, tovább cserélem õket. A kiadással egy kicsit visszafogom magam, mivel most anyagiak híján vagyok, de vannak már jövõbeni terveim is a láthatáron, azonban ezek jövõ év tavaszán jelenhetnek meg leghamarabb!

- Mi a véleményed a millió torrent oldalról, az mp3-as tömörítésekrõl? Szerinted mennyire befolyásolja ez az underground metal vonalat?
Nos a torrentekkel - kár tagadnom - maga is jóban vagyok! Jó pár anyagot leráncigálok én is mp3-ban, azonban ha tetszik az anyag, eredetiben be is szerzem! Viszont ha nem okés a cucc, akkor le is törlöm. Ne legyen ott fölöslegesen a gépemen, csak a helyet fogja, és nem is veszem meg eredetiben sem. Engedtessék meg, hogy ebben a mai világban kipróbálhassam (még ha ez hanglemez is) a vásárolni kívánt árut, mielõtt több ezer forintot adok érte. De sajnos van másik oldala is, hiszen megvan az adott lemez mp3-ban, de történetesen olyan kiadónál jött ki, aki baszik válaszolni a levelemre, vagy már megszûnt stb... Akkor mi a frászt csináljak? Vagy sok beszerezhetetlen régi album a 80-as 90-es évekbõl, demok, stb., ezeket is csak valahogy meg akarom hallgatni... Nincs más lehetõség, mp3. Az undergroundot ez a vész még nem fenyegeti jelentõsen, de jelen van már itt is természetesen, azonban az ug. fanok minden lehetõséget kihasználnak, hogy beszerezzék kedvenc bandájuk anyagát eredetiben. Ez a letöltés meglátásom szerint, fõleg a mainstream zenei világot károsítja.

- Szerinted 10 év múlva, hogy fog kinézni az underground kiadók világa? Lesznek még CD és bakelit kiadványok?
Na, erre a kérdésre a válaszom, hogy halvány fogalmam sincs. Nem vagyok én jós, vagy ilyesmi! Amilyen ütemben halad a technika, szerintem a CD fogja átvenni a bakelit helyét, és a jó öreg fekete korong háttérbe szorul, vagy eltûnik teljesen. Most ugyan reneszánszát éli, mivel sok nagy kiadó az aktuális anyagát kiadja bakeliten is, de nem fog ez sokáig tartani, ez csak egy fellángolás. Mindent a pénz fog meghatározni. Ha lesz pénzük az embereknek - és fõleg Magyarországot nézve - megveszik azt, amit eléjük tesznek, CD, bakelit mindegy. Még vesz hozzá lejátszót is, he-he. Azonban teljesen más a helyzet a mai 10-12 éves srácokkal. Már csak a számítógép, Internet világában tudnak gondolkozni. Nekik az mp3, mp4, avi kifejezések fogják azt jelenteni, mint nekünk a cd, bakelit, kazetta. Nem hinném, hogy õket érdekelné valamikor is a korong formájú hanghordozó. Azt nem lehet berakni az Ipod-ba. De lehet, amiket errõl írtam, egy nagy tévedés lesz 10 év múlva.

- Legvégül szeretném megköszönni, az olvasok nevében, hogy szakítottál idõt a Kelet Underground Magazin olvasói számára. Nincs más hátra, mint leírd azt az 5 lemezt, ami számodra az etalon!
Na, még mielõtt leírnám ezeket, lenne nekem egy kérésem hozzád Attila, továbbá minden Kelet Underground olvasóhoz. 1988 nyarán volt két nagyszabású underground fesztivál a debreceni Ifjúsági Parkban. Lehetõségem volt ott lenni mind a kettõn, és ott láthattam olyan nagyszerû bandákat, mint a Mayhem, Angel Reaper, Megtorlás, N.O.SZ., Detonator, Tormentor nevû MAGYAR halálbrigádokat. Akinek errõl a két koncertrõl bármiféle audio, video vagy fotó anyaga van, kérem, keressen a tp@terranisproductions.hu e-mail címen. Úgymond, bármit megérnek nekem ezek az archív cuccok. De itt szólnék is, hogy a Mayhem koncert nem kell, mivel szerintem az országban nekem volt meg a felvétel másodikként a koncert után 2 nappal !!!! Köszi elõre a segítséget, neked is Attila az interjú lehetõségét, kitartást nektek és sok-sok metal zenét!

Tehát jöjjön a Terranis Top 5 (ha már 10 nem lehet):
1.Exodus - Bonded by Blood;
2.Sepultura - Beneath the Remains;
3.Slayer-Reign in Blood;
4.Deathrow-Raging Steel;
5.Tankard-Chemical Invasion

elérhetõségek:
www.terranisproductions.hu
tp@terranisproductions.hu


készítette: Kun Attila
2009. november 29.

Hozzászólások   


             Támogatók:  Facebook oldal és csoport:

      Az utolsó rádióadás: 
             2016.12.29. 


régi Kelet U. rádiómüsorok:
          Rendezvények: 
 

Valid CSS!

Az oldal készítői és üzemeltetői a lapon megjelenő információkért felelősséget nem vállalnak, mivel
a bejegyzések regisztrált felhasználók által kerülnek rögzítésre.
A jogsértő és illetlen megnyilvánulásaitól elhatárolódnak és az okozott károkért a bejegyző felhasználót vonják felelősségre.