Az oldalt Mozilla Firefox & Google Chrome böngésző alá optimalizáltuk, eltérő böngésző esetén megjelenítési/működési problémák adódhatnak! Megértéseteket köszönjük!
Bejelentkezés

Felhasználónév:
Jelszó:
Online: 1 látogató
Látogatók száma
A IV. Kelet Underground Tehetségkutató 2013 nyertesei:
1. Drow
2. Fake Illusions
3. Testify

A III. Kelet Underground Tehetségkutató 2011/2012 nyertesei:
1. Early Morning Vision
2. aJna
3. Frantic

A II. Kelet Underground Tehetségkutató 2010/2011 nyertesei:
1.: Morningkill
2.: HopeToBelieve
3.: Worning

A I. Kelet Underground Tehetségkutató 2009/2010 nyertesei:
1.: Death Warrant
2.: SuperEgo3
3.: Hatred Solution
         Partnerek: 
Hírek

Interjú> Koroknai Árpád: P.Box-Omen

hozzáadva: 2009-12-21 14:15:57 hozzáadta: mysy

További műveletek
Vissza a hírekhez...

Kapcsolódó linkek, ajánlók


Hozzászólások (0)

Korival beszélgettem egy átfogó interjú keretében, amelyben elhangzottak az elmúlt idõszak igencsak eseménydús történései...  

- Kezdjük az elején. Mostanában mi történik veled?

Amikor vége lett a Társulat TV-s részének és lement az István, a király premiere, egybõl hazaköltöztünk Debrecenbe, mert a budapesti légkört fél év alatt sem sikerült megszokni. Innentõl kezdve ismét berendezkedtem a szokásos debreceni életmódomra. Elkezdtem tanítani és jöttek a zenekari tennivalók is. Emellett még rengeteg Társulatos megkeresésnek kellett eleget tennem, de ezek mostanra megfogyatkoztak, így minden energiámat a zenekarokra tudom fordítani.                

Az volt az elsõ, hogy az Acoustic Gallery-t egy kicsit megpörgettük, mivel közben Norbival azért voltak ötleteink, és ezeket elkezdtük kidolgozgatni, illetve rájöttünk, hogy teljesen az akusztikus feldolgozások nem elégítenek ki. Az Acoustic Gallery név elõl levettük az Acoustic jelzõt és Gallery-ként tulajdonképpen azokat a dalokat, amiket addig feldolgozásban és akusztikus verzióban játszottunk elkezdtünk torzgitárral, azaz az eredeti hangszereléssel játszogatni. Ennek a formációnak tavaly decemberben volt a premierje még Kori és az Alien néven. Akkor még nem tudtuk mi legyen a hivatalos megnevezése, mivel közben rájöttem, hogy az Alien magában, mint instrumentális projekt, úgy ahogy van szerintem tökéletes. Így maradt a Gallery név és az Acoustic Gallery a Gallery akusztikus változata lett, míg az Alien is maradt külön projektként. Összességében ez történt tavaly nyár és õsz folyamán. Télen pedig tovább dolgoztunk Norbival a többi saját dalon, melyek közül a rádióban már jó pár felcsendült.- Kérlek, mesélj egy kicsit az Omen-be kerülésedrõl!

Ez év január elején érkezett a megkeresés az Omen részérõl, ugyanis a régi énekesüktõl megváltak, s felhívtak, hogy mit szólnék ahhoz, hogyha az Omen tagja lehetnék. Egy kicsit hezitáltam a kérdéssel, mert bevallom õszintén annyira nem mélyültem el az Omen munkásságában. Azért jó néhány nagy slágerüket ismertem, de nem voltam igazán Omen rajongó, és azért egy Kalapács Józsi után bevállalni ezt a szerepet plusz a Gubás Tibi után, akinek az ének tudása elõtt szintén meglengetem a kalapomat, nem egy könnyû feladat. Ismét egy olyan helyzetbe kerültem, mint a P.Box-nál, amikor Varga Miki és Vikidál Gyula után kellett az énekesi posztot betöltenem. Egy kicsit tényleg elmélkedtem ezen, hogy megint belemenjek-e egy ilyen helyzetbe, hogy összehasonlítgassanak a régi énekesekkel, és ez ugye akár rosszul is elsülhetett volna a P.Box-nál is, ami szerencsére nem így történt. Valamint az Omen-es srácok közölték, hogy õk kiírtak egy meghallgatást, és hogy ezen nekem meg kellene jelennem. Szerencsére sikerült bizonyítanom, megmondom õszintén, nem túl nagy felkészüléssel, mert összesen 3 számot néztem meg.

- Melyik 3 nóta volt ez pontosan, és hogy zajlott a meghallgatás?

A „Fagyott Világ”, „Szólj, Hogyha Vagy” és a „Hetedik Nap”. Ettõl függetlenül, mivel 6 dal volt kiosztva, a Nagyfi Laci azokat is kérte tõlem, amit meg sem néztem. Ezek pedig csak ímmel-ámmal sikerült elénekelgetni:) Mégis sikerült meggyõzni õket, így hárman maradtunk a jelöltek közül. Mindhármunkkal tartottak egy közös próbát, aminek a végeredménye az lett, hogy rám esett a választás, így március vége - április eleje óta dolgozom együtt a csapattal. Ez kifejezetten nagy örömmel tölt el, mert kiváló zenészekre sikerült ismét ráakadnom, illetve kiváló zenészeknek sikerült megtalálniuk engem:) Zenei felkészültségben egy végtelenül profi csapat, és emberileg is nagyon jó kijövünk egymással. Abszolút mentesek mindenféle nagyképû gesztustól, mint amit elvárna az ember egy ilyen szintû, és sikeres formációtól. Az egy más kérdés, hogy jelenleg az Omen ázsiója nem áll olyan magasan, mint Kalapács Józsi idejében. Most az a cél, hogy ezeket a csúcsokat ismét sikerüljön elérni, de legalábbis igyekezzünk felfelé kapaszkodni. Az eddigi visszajelzések abszolút pozitívak voltak a felvett dalokra, ugyan is 2 dalt rögzítettünk, a „Hajsza a Tûzzel” és a „Pokoli Évek”-et. Ezek ugye Kalapács Józsival váltak sikeressé, és most újra feljátszotta az egész zenekar, hogy a hangommal legyen hallható. Azért akad egy-két fanyar megjegyzés, minden fórumon van egy-két egyén, aki a névtelenség homályába burkolózva belemegy a sárdobálásba.

- Mennyire lehet egyeztetni ezt a sok zenekari tevékenységet? A bemutatkozó koncert hogy sikerült?

Igen, szerencsére arra nem panaszkodom, hogy ne lenne programom, mindig van feladat. Igazából azt kell magamban végig játszanom, hogy ne aprózzam szét az energiámat és ne szakadjak szerteszét. Muszáj úgy beosztanom az idõmet, hogy mindig a legközelebbi feladatra koncentráljak. Most például az Omen-ékkel kell többet próbálnom és az Omen dalokat nézegetem gõzerõvel. Egy hónapja nem próbáltunk, ilyenkor nekem is végig kell kacsintani a nóták szövegét, szerkezetét.

A bemutatkozó koncert a WigWam-ban volt és ott egy kicsit remegõ térddel mentem ki, mert közel tele volt a WigWam, és nagyon mélyvíznek éreztem, mert az Omen tábor egy elég fanatikus csapat, közel 20 éve a zenekar mögött állnak és tûzön-vízen keresztül kitartottak mellettük. Most ez a tábor, ha nem fogadott volna el, akkor csúnya anyázásokba torkollott volna a hangulat:) Szerencsére az elsõ pillanattól kezdve sikerült magam mellé állítani õket, és egy nagyon jó hangulatú koncertet csináltunk. Azt éreztük mindannyian, hogy élvezzük a közös zenélést, és ez szerintem a közönség felé is lejött.

- Mennyire várható jövõre sok fellépés? Az Omen éve lesz a 2010?

Nem feltétlenül azt céloztuk meg, hogy most keresztbe-kasba játszunk az országban, hanem csak olyan helyeken, ahol a technikai feltételek adottak és viszonylag nagyobb bulikat lehet csinálni. Nem feltétlenül szeretnénk lemenni kis blues kocsmákba zenélgetni, mert az Omen nem feltétlenül azt a muzsikát játssza, amely ilyen helyen megmutatható. Sajnos most az egész rock zenei mûfaj underground szintre süllyedt, muszáj kisebb helyekben is gondolkozni, de azért meg kell találni a határokat. Például Debrecenben az Új Vigadóban tervezzük a debreceni bemutatkozó koncertet. Tehát ilyen kaliberû helyszínekben gondolkodunk. Nyilván a nyári fesztiválokat is szeretnénk bevenni a koncertprogramba és meglátjuk, hogy mit hoz a jövõ. Vörös Gabi személyében egy igen komoly kapcsolatokkal rendelkezõ szervezõ van a zenekarban. Most mégsem az a cél, hogy minden hétvégén játszunk. A kínálkozó lehetõségek közül, aminél úgy véljük, hogy érdemes elmenni, azokra el fogunk menni mindenképpen. A motoros találkozók is meg vannak célozva, de nem megélhetési rock zenészek vagyunk, akiknek feltétlen és kötelezõen muszáj játszani. Mindenkinek megvan a tisztes polgári foglalkozása, amibõl el tudja tartani a családját és emellett azt az energiát, ami még maradt, azt a legnagyobb szerelmünknek, a zenének szenteljük.

- Gondolom még egyelõre nem várhatóak új számok, esetleg új album?

Marad egyelõre a koncertezés, ugye? Elõször vissza akarunk térni a köztudatba, de emellett mûködik a mûhely munka, tehát dolgozgatunk az ötleteken. Elõször úgy volt, hogy jövõ tavasszal fogjuk megjelentetni az új albumot, de a jelenlegi állapotában még nincs annyi ötlet és nincs annyi kész dal, ami ezt elõrevetítené, hogy tavasszal kész is leszünk az egésszel. Szerintem egy jövõ õszi, karácsony elõtt megjelenésre lehet majd számítani. Nem akarjuk elkapkodni. Nincs semmiféle kiadói vagy közönségi nyomás, bár egyre többen jelzik, hogy kíváncsiak lennének az új ötletekre, de most tényleg semmiféle olyan kötelezõ feladat nincs, hogy na, most augusztus 20-án le kell adni a kiadónak a felvételt. Ahogy jönnek a dalok, úgy fognak felvételre kerülni.

- A szövegeket teljes mértékben Te írod?

Nem, ez egy érdekes dolog lesz, mert valószínûleg a Horváth Attila fogja írni, aki a legtöbb Omen szöveget jelzi. Õ lesz a dalszerzõ, ami számomra kifejezetten megtisztelõ, mert Magyarország egyik legjobb szövegírójának tartom. A másik pedig Lukács László:) Horváth Attila zsenialitása elõtt szintén meg kell hajolnom. Nekem ez egy hatalmas dolog, hogy az õ szövegeit énekelhetem majd, amelyekben már az én gondolatiságomat is bele vonva fog közölni. Nagyfi Laci említette, hogy általában az ötletelések úgy zajlanak, hogy az Attilával leülünk majd beszélgetni és azokat a gondolatokat, amiket az én fejemben lát, azokat õ a saját nyelvével és a saját gondolatiságával össze fogja ereszteni. Nyilván ezek a Horváth Attila szövegei lesznek így is, de a lényeg, hogy õ fontosnak tartja, hogy megismerje azt az egyént, akinek a szövegeket a szájába adja, és ebben az a megtiszteltetés, hogy õ azért nem dolgozik mindenkivel. Ott volt a bemutatkozó koncerten a Wigwamban, a koncert után oda ment Nagyfi Lacihoz, és nekem is mondta személyesen, hogy menni fognak a szövegek. Ez már megtisztelõ, hogy sikerült rá is olyan benyomást tennem, ami alapján szívesen dolgozik majd velem és a zenekarral is újra.- Sok sikert kívánok az Omen-hez, és térjünk rá a P.Box-ra ugyanis még ebben az évben egy visszatérést terveztek.  Hogy indult be ez a folyamat?

Igen, a P.Box-szal ez a visszatérés nem volt annyira tervezett, illetve nem mostanra terveztük. Azt tudni kell, hogy Bodó Tomi barátom, a zenekar dobosa, kint él Dubai-ban, egy webdesigner cégnél van vezetõ pozícióban. Végtelen tehetséges számítógépes grafikus egyébként Tamás, nem véletlenül került ebbe a székbe, és emiatt vele elég nehéz egyeztetni. Nyilván õ egy évbõl körülbelül két hónapot tölt itthon Magyarországon. Másfelet a nyári idõszakban, és a maradék 2-3 hetet pedig karácsony környékén. Emiatt amíg õ haza nem költözik, nem is ez lett volna a legfontosabb, hogy a P.Box-szal visszatérjünk. Az ötletek azért így szépen kezdtek megfogalmazódni mindenkiben, hogy vissza kellene hozni ezt a nevet, mert hiányzik mindenkinek a zenekar.

Azonban egy olyan esemény történt, ami miatt kénytelenek voltunk ezt meglépni. Ugyanis a régi tagok közül az elsõ formáció dobosa, a Szabó István és a basszusgitárosa, Sáfár József gondoltak egyet és a tavalyi év végén elkezdtek P.Box néven tevékenykedni, és ezt több helyen publikálták is. Ez nekünk egy kicsit fájó seb volt, mert nem is igazán a mi megkérdezésünkrõl van szó, hanem a jogutódokról. Szegény Pityi halála után a név hivatalosan a gyerekeire és a feleségére szállt, de feléjük sem tették meg ezt a gesztust, hogy mi lenne, hogyha P.Box néven tevékenykednének. Úgy gondoltuk, hogy az a közel 7 év, amit a zenekarban eltöltöttünk, 1999-tõl 2006 végéig, feljogosít arra, hogy ezt a nevet mi használjuk tovább. Azon túl, hogy mi voltunk legtovább tagjai a P.Box-nak, Cserháti Pityinek még a halálos ágyán is azt volt a kérése, hogy folytassuk tovább és mindenféleképpen a P.Box nevet használva vigyük tovább azt a munkásságot, amit közösen kezdtünk el.

Most ott jár a történet, hogy polgári peres jogi vita alakult ki a két formáció között a névhasználat miatt. Várjuk a döntést, hogy kinek az oldalára fog billenni a Justitia mérlegének a nyelve. Igazán én úgy gondolom, hogy nekünk valamivel több esélyünk van az egész csata megnyerésére, hogy ha már ilyen lehetetlen szóval kell élnem. Emiatt is kellett meglépnünk ezt a kötelezõ feladatot, mármint a visszatérést, hogy egyáltalán a késõbbiekben tudjuk használni a P.Box nevet.                

A lényeg, hogy ismét van P.Box és Debrecenben december 23-án mutatkozunk meg ugyanazzal a felállással, amellyel tulajdonképpen szüneteltettük a csapatot. Tehát Bodó Tomi a doboknál, Cézi basszusgitárnál, Günter a gitárnál és Szabó Krisztián a billentyûs hangszereknél, valamint velem élen a fronton. A helyszín az Új Vigadó lesz, a két elõ zenekar a Wyrfarkas, Dobi Tibivel, Sándor Tamással, Tóth Józsival, Koperda Tomival és a Jericho formáció, akik már réges-régen voltak elõzenekarunk. Egy hatalmas bulival készülünk, mert szívvel-lélekkel mindenki azon van, hogy minél inkább megnyerjük újra a tisztelt közönség kegyeit.

- Jövõre terveztek több bulit, esetleg új albumot is?

Igen, még az idén lesz egy koncertünk a debreceni mellett december 26-án, Pesten a Crazy Mama Klubban. Jövõ évre pedig szép folyamatosan már szervezõdnek az események. Annyit tudni kell, hogy amikor Bodó Tomi nem lesz itthon, akkor a Neck Sprain dobosa, Szakajda Tibi fog minket kisegíteni a koncerteken. Nyilván amikor Tamás itthon tartózkodik, akkor vele egészül ki a csapat. A fesztiválokon már valószínûleg vele fogunk játszani, tehát ahogy haza érkezik, akkor egybõl pattan be a dobok mögé. Közben íródnak az új számok is, ezek közül az egyik már letölthetõ a honlapról, valamint a Metal Hammer decemberi DVD mellékletén egy werkfilmmel (mert videoklipnek azért nem nevezném:)) együtt szerepel. A többi dal pedig, ahogy kész lesz (ugyanúgy, mint az Omen-nél) felrántjuk és megjelentetjük.

- A P.Box-os információk után térjünk még egy kicsit vissza arra, hogy heti rendszerességgel Debrecenben a T-Boy-Da nevû helyen szoktatok fellépni. Errõl mondj még pár szót légy szíves!

Minden hét csütörtökén Kozma Norbi barátommal, aki egy kiváló gitáros és az Acoustic Gallery-ben és a Gallery-ben közösen tevékenykedünk, a T-Boy-Da nevû helyen a Piac u. 39. szám alatt vagyunk tetten érhetõk. Ez egy kis kocsma tulajdonképpen, egy nagyon hangulatos kis hely, ahol ketten akusztikus repertoárunkból válogatunk és szórakoztatjuk a tisztelt nagyérdemût. Minden héten más és más vendégek tisztelnek meg bennünket jelenlétükkel, és olyan feeling van az est végén, hogy az asztalon táncolnak a népek, mi pedig egészen elborult ötleteket meg olyan dalokat szövünk bele a repertoárba, amire senki nem számítana. Arra szól az egész, hogy jól érezzük mi zenészek fent a színpadon magunkat és a közönség is. Az egész így a végén összefonódik egy hatalmas zenei orgiává. Csütörtökönként szeretettel várunk mindenkit:)

Készítette: Papp Mihály – Kelet Underground

P. Box koncert infó: www.ujvigado.hu
Ezt a hírt ekkor módosították:
Dec 22 2009 12:07:51

Hozzászólások   


             Támogatók:  Facebook oldal és csoport:

      Az utolsó rádióadás: 
             2016.12.29. 


régi Kelet U. rádiómüsorok:
          Rendezvények: 
 

Valid CSS!

Az oldal készítői és üzemeltetői a lapon megjelenő információkért felelősséget nem vállalnak, mivel
a bejegyzések regisztrált felhasználók által kerülnek rögzítésre.
A jogsértő és illetlen megnyilvánulásaitól elhatárolódnak és az okozott károkért a bejegyző felhasználót vonják felelősségre.